Att dokumentera live event är alltid roligt, men inte utan sina prövningar.

Denna gång tog jag på mig ett bröllop.
En snabb lista om vad jag hade med mig:

  • Panasonic GH4
  • Zoom H6
  • Röde videomic pro
  • Dji Mavic air
  • 2st stativ
  • Mekanisk Gimbal
  • laptop + extern HDD

Utöver detta så även dubbla laddare för batterier till GH4an och ett gäng extra minneskort.

Detta skulle bli ett testamente till uthållighet utöver något annat jag gjort förut, Då det skulle filmas i över åtta timmar på plats. För att vara redo för denna prövning så beställde jag faktiskt en extra batteriladdare till min GH4a, en med plats för 2 batterier. Så med denna laddare plus den jag redan hade skulle jag kunna ladda 3 batterier samtidigt som jag filmade.

Såhär såg laddaren ut

Det var ett kitt med 2 batterier och laddare, så nu har jag 5st batterier totalt tror jag.
Man får ändå säga att, eftersom hela detta kitt är billigare än vad ett enda batteri kostar i svenska affärer, så är det värt det trots sin säkert bristande kapacitet, även om jag tycker dom funkat bra hittills.

Jag fyllde minneskort lika fort som jag tömde batterier, det var ett ideligt rännande för att byta allt och tanka ur data, så när kvällen tagit slut så hade jag ca 130GB med material från detta bröllop.

Det är däremot känt att filma för dokumentär syfte har den högsta ration mellan filmat och slutprodukt av alla olika filmproduktioner. Då tänker jag mest på naturdokumentärer som säkert har närmare 100 till 1 i ratio.
Men även på event, där allt är live, och ingenting kan tas i repris så bör man filma så mycket det går, så man hellre får klippa bort skräp än att missa ett viktigt tillfälle.

Missade saker gjorde ändå, för utan gedigen planering så är det oundvikligt att man missar viktiga punkter, Som i detta fall fanns ingen toastmaster eller exakt tidsplan för när folk skulle hålla tal. Så jag satt helt sonika och väntade utanför matsalen i väntan på att höra någon markera med bestick-plingande i glasen så jag fick springa in och starta inspelningen.

Vet att jag missade minst ett tal för jag själv satt och åt mat, även om jag åt mat så sjukt fort i mitt egna lilla rum.
Men när jag väl hann med talen så var det svårt för vissa stod väldigt långt bort i något hörn och kanske pratade lågmält och utan att i förhand hunnit mygga eller ställa mikrofon på deras bord fick jag helt enkelt förlita mig på min Zoom monterad på kameran och dess Stereo-mic. Detta med ett varierande resultat måste man ändå säga.

Förutom ljudet, så var lokalen både belyst med olikfärgade belysningar, allt från 2700K till 4000K i diverse olika utformningar, men också rikligt många fönster med starkt solljus utifrån.
Så jag hade allt från Starkt motljus från solen till mörka rum med blandade artificiella ljusfärger som skapade lite kniviga scenarion, Speciellt eftersom GH4an inte kan filma RAW så gäller det verkligen att sätta vitbalansen i varje scen man spelar in.

Postproduktionen

Det blev alltså en redig röra i postproduktion att i vissa klipp försöka lösa allt från vitbalansen till lågt ljud, många gånger båda samtidigt.

Att GH4´an delar sina videoklipp på allt som överstiger 4gb hjälper inte till i processen då man ska synca allt i slutskedet. (jag längtar så mycket tills jag skaffar GH5´an)

Men som med all motgång så lärde mig även detta något.
Att Adobe Premiere´s funktion ”Multicam sequence” inte bara är för just ett tillfälle då du har flera kameror som utspelar sig under samma tidslinje, Utan som i mitt fall, då du har en enda kamera men som filmar vid olika tillfällen och måste syncas med olika ljudklipp.

Detta gjorde att jag bara markerade alla mina Zoom ljudfiler och alla GH4 videoklipp, och bad den skapa en Multicam Sequence, och -BAM- så hade den skapat låt säga 6st olika sekvenser med rätt videoklipp till rätt ljudklipp och allt fint sorterat.

När det väl var gjort så ersatte jag alla ljudklipp med en mastered version som jag tagit hand om i Adobe Audition, där jag lägger en viss kompressor och hard limit, tillsammans med Loudness normalisation på -23LUFS , vilket jag tycker är viktigt då man blandar så hej vilt med klipp som jag gör här, och ska levereras med en någorlunda proffsig feeling.

Vissa videoklipp applicerade jag även Warp stabilizer på för att få extra mjuk känsla, det till trots att jag använt stativ nästan 90% av tiden, men golvet det stod på svajade när folk passerade, eller då jag var tvungen att följa rörelsen i vad som hände så kunde det bli lite skakigt, men med stabiliseringen på plats så hjälpte det många scener.

Närmare 90 minuter blev själva slutrenderingen av allt jag producerat, tog ca 6 timmar att exportera och levererades på USB sticka. Dom fick lite olika versioner, en längre version där det är dokumenterad rakt av, samt en kortare ~6 minuters klipp där det är mer summerat för roligt att visa lite fort för andra.

Över lag, för att vara mitt första bröllop så kände jag att jag hade kontroll och att resultatet blev helt a par med vad jag hade förväntat mig, men helt klart mycket slit är det!

 

Kategorier: Media