Jobbat Tre år på festival

Och vad det lärt mig

Jag har nu jobbat tre år på festival där jag hjälpt till med PR, alla åren har varit åt Karlslundsfestivalen I Bollnäs, iochmed att det varit samma evenemang och personal som anlitat en, så har man fått en bra grund i att kunna utvecklas.Har däremot gjort allt detta som ideellt arbete för att dels skapa erfarenhet och dels hjälpa ett evenemang på en mindre ort som Bollnäs är

1. Inte allt Handlar om pengar

Visst vi alla vill tjäna pengar, men för att starta en verksamhet där man aktivt jobbar med media bör man kunna peka på tidigare jobb och visa vad man ungefär kan prestera.

Så jag ringde och frågade dom eventen i min närhet som jag tyckte skulle passa mig och som såg ut att behöva den hjälp jag skulle kunna bistå med.
Sen är det viktigt att känna passion för det man gör och inte bara gå in med syfte i att tjäna pengar, passionen får gå först, sen kommer pengarna av sig själv.

Jag tyckte festivalgigg verkade roliga då man får träffa kreativa människor i deras naturliga miljö och arrangörer kanske inte alltid har råd eller tid att fixa allt för mycket med Media.
Så att hjälpa en lokal festival som denna med videoklipp, bilder och sammansatt material i form av Trailers tror jag var högt uppskattat. Men främst också ovärderlig merit som lärt en massa saker.

Här är en resume-video jag gjorde med material från mitt första år då jag hjälpte till

Samt en inspelning av ett live framträdande med min action kamera

 

2. Allt handlar om pengar

Såklart så kostar video utrustningen man har med sig för att skapa allt åt sin klient också.

Min utrustning det första året (2016) var egentligen bara min Drönare DJI Phantom 4 och en Sony HDR AZ1 Action kamera. Det tillsammans med min mobilkamera.

Även om just drönaren kunde kanske anses som proffsig utrustning, så ska den skötas proffsigt också, vilket såhär i efterhand ser jag många fel jag gjort i båda komposition och färgkorrigering.

Men att ändå inse att, man har inte pengar till att köpa allt nytt i början, vilket man inte ska heller, utan man ska fokusera på att leverera med det man kan och har tillgängligt för sig just för tillfället. Speciellt i dessa fall där man jobbar ideellt så blir prestationen mindre över just vilken utrustning du har, hellre än att du bara levererar något, Samt drönaren det året var också en anledning varför jag fick åtagandet att hjälpa till med media, då ingen annan hade tid eller riktig drönare för att filma.

Nästkommande år 2017, så hade jag köpt på mig en Panasonic GH4 med Speedbooster och Sigma 18-35mm F/1.8 vilket var ett rejält kast in i bättre kvalitet och öppnade upp helt nya möjligheter.  Pengar som jag då tjänat ihop via vanligt jobb, inget som denna karriär hjälpt mig mot.

Så för att någonstans börja behövs ändå något slags inköp av teknik, men oftast kan du även ha vad som behövs där hemma redan. Man får helt enkelt ta allt pö om pö

3. Pengar är inte erfarenhet

Efter att jag köpt ny kamera, objektiv, stativ, minneskort, mikrofoner, adaptrar etc etc så tänkte jag att det skulle bli så jäkla bra allt jag gjorde, Varpå jag gjorde sämre video än första året nästan, titta på denna inspelning från ett framträdande

UHD 4k med crisp jäkla bild, men hur lätt hör du orden i texten ? a

Det blev alltså ett live framträdande där man inte hör texten, vem vill titta på detta nästa förfest?

Nej tekniken till trots, så lärde jag mig att man bör långt i förväg planera sitt ljud, som i denna inspelning hade jag behövt haft någon utrustning för att droppa alla inputs till mixerbordet via en XLR split till ett eget mini inspelnings instrument, vilket aldrig blev av.

Jag lärde mig att man kanske inte hinner eller får samarbeta med ljudteknikern på det sätt man vill, så bästa sätt är nog faktiskt att ta upp live-ljudet via en bättre mikrofon. Så jag köpte mig en ZOOM H6 till den senaste festivalen 2018, som jag monterade på kameran för att köra line-sync med videon och sen mastera detta och sammanfoga det i datorn, vilket gav riktigt bra resultat.

Hör skillnaden på ljud i detta klipp från 2018

 

Samt ibland behöver du inte ens ha tekniken för att hjälpa till, Här nedan kommer ett klipp som blev en slags pre-trailer för festivalen 2017, som inte innehåller något eget filmat material utan endast tid och kunskap i redigering vilket är minst lika viktig egenskap, att kunna paketera sin kunskap till kund.

varpå sista året gjorde jag också en liknande klipp som tog kunskapen min till helt ny nivå, inte något färdigt material, allt skapat från grunden upp. Vissa videoklipp från föregående år, men egna Matte-transitions och redigerade fontar, logos, bakgrunden, egenskapad smuts för olika fonts och bakgrunden, denna 20 sekunders klipp, tog mig säkert 25~30 timmar att göra, men var ovärderlig kunskap och merit att få skapa något så fritt från färdigt material.

 

4. Planering

Som jag nämnde i slutet av föregående punkt, Planering slår oftast teknik.

Har du ett välplanerat gigg så kommer allt flyta på, du har pratat ihop dig med ljudtekniker, arrangörer, banden, personal och du har en hjälpreda som kan ta vid där du inte annars skulle hinna.

Att också vara fler som hjälper till vid filmning har jag lärt mig är ovärderligt, för dom gångerna du måste ta en rast kanske bästa banden uppträder, eller medans du riggar en sak, så borde en annan sak hämtas, riggas eller i nödfall åka å köpas, allt för att flödet i ditt skapande inte ska bli förstört.

Nu på senaste festivalen 2018, så skulle jag huvudsakligen intervjua band, men i bristande planering helt från min sida, och assisterande människor som inte var 100% bokade, så resulterade det i inte en helt optimal situation där jag satt med helt riggad anläggning i väntan på intervju, men hade tid över för att filma framträdande på scen, men att rigga om allt tog sådan tid så vi han inte mellan tagningar och riggningar. Lätt kaos som hade kunnat förhindrats med fler kameror, fler assisterande människor eller bara renare planering om hur ens schema skulle se ut för hela evenemanget.

 

Slutord

Jag har ännu inte hunnit redigerat ihop intervjuerna från festivalen eller allt live framträdande material, då jag har så mycket annat att göra också, Nu också även denna hemsida. Men denna sida kommer i takt bli en självklarhet i varje nytt projekt att posta vad som händer och vad mina tankar runt projekt, utrustning eller event är.

Men det jag lärt mig, är att jag har mycket kvar att lära!